2024-05-03 09:56

לשמור את המוחות הגדולים בישראל – איך רשות החדשנות דואגת לקידום ההייטק בארץ?

עולם ההייטק והסטארטאפים קורץ לרבים, מזה שנים. במיוחד בישראל, אשר נחשבת ל"אומת הסטארטאפ". אך לא רק נושאים אלה קורצים, אלא פעמים רבות גם חו"ל. לעובדה זו יש השלכות רבות ומשמעותיות מאוד, לא רק על אזרחים ישראליים בפני עצמם, אלא למעשה גם על המדינה בכלל. מה היא תופעת "בריחת המוחות"? כיצד רשות החדשנות פועלת לאזן זאת? וכיצד הרשות פועלת בכלל, לקידום החדשנות בישראל?

יוצאים לעולם הגדול

צעירים וצעירות בתחילת שנות העשרים לחייהם, במקרים רבים מחפשים מה ללמוד. אז חו"ל מתחיל "לקרוץ", עם קשת האפשרויות האדירה שניתן למצוא מחוץ לישראל. אלה עשויים להיות לימודים אקדמיים במוסדות לימוד יוקרתיים במיוחד או מצד שני זולים במיוחד. אלה עשויים להיות ערוצי לימוד והכשרה מיוחדים במינם שאין בארץ. כמובן, גם בארץ יש לא מעט אפשרויות מבחינות אלה, אבל בלתי אפשרי שיהיה כאן הכול. בהמשך הדרך, לאחר רכישת ידע אקדמי או אחר, אנשים מפתחים קריירה וגם לומדים לימודי המשך מסוגים שונים. שוב, רואים כאן לעתים התעניינות רבה בחו"ל, כאשר אדם עשוי לעבוד זמנית במדינה אחרת או ללמוד בחו"ל לימודים לתואר שני ושלישי וכדומה. כאשר חלקם לבסוף נשארים בחו"ל, זו היא תופעת "בריחת המוחות". ישראל מאבדת בצורה כזו ידע, ניסיון וכישרון לא מעטים. המדינה זיהתה זאת כבר בעבר, כהיבט אסטרטגי אשר דורש פעולת נגד. בין השאר, רשות החדשנות דואגת להחזרת הייטקיסטים לישראל, כחלק מקשת פעילות רחבה למדי. מייד נרחיב על כך. הרשות היא גוף ממשלתי והיא פועלת במקביל ליוזמות כגון "התוכנית הלאומית להשבת אקדמאים". בסך הכול, אין ספק שישראל מהווה סביבה אטרקטיבית למדי ליזמים ולפעילות הייטק בכלל, מבחינות רבות. כאמור, זה לא מקרי.

 

 

עוד על החשיבות

ידע וניסיון בטכנולוגיה ובחדשנות, מהווים מקור לצמיחה במשק המקומי. במקומות רבים בארץ רואים “פארק הייטק". בכל מקום שבו יש יוזמות הייטק מצליחות, מתפתחת סביבם לא מעט פעילות עסקית מסוגים אחרים ומשלימים. מקומות עבודה חדשים נוצרים. רמת החיים עולה. במילים אחרות, זהו "מנוע צמיחה" לכלכלה המקומית. מהיבט אחר, המדינה משקיעה בלימודים בכל אזרח, כילדים ונערים. השקעה זו חוזרת בדרך כלל לשוק המקומי בהמשך הדרך ותורמת לשגשוגו. אך לא במקרה של "בריחת מוחות". כך שיש בהחלט אינטרס לאומי חשוב, במניעת התופעה ככל הניתן ובעידוד "מוחות שעזבו" לחזור לכאן.

הכירו את רשות החדשנות

רשות החדשנות ("סוכנות החדשנות הישראלית") הוא גוף ממשלתי, אשר מקדם בישראל חדשנות טכנולוגית. זאת, גם בהייטק וגם בכלל. היא עושה זאת, באמצעות מתן מענקי סיוע כספי ובאמצעות מעבדות וחממות טכנולוגיות. הרשות מסייעת ליזמים החל מתחילת דרכם, לעשות את הצעדים הראשונים ממש. כמובן, צעדים אלה קריטיים להצלחת כל מיזם ויזמים מגיעים אליהם פעמים רבות, ללא מלוא המשאבים הדרושים. הרשות מסייעת גם בשלבי ההמשך, בהם הופכים את הרעיון החדשני למוצר מסחרי, עם פוטנציאל להיקלט בהצלחה בשוק. ומה בהקשר לתופעת "בריחת המוחות" שהזכרנו? מחד, פעילותה הכללית של הרשות הופכת את ישראל לאטרקטיבית יותר לאנשי הייטק. מאידך, יש גם יוזמות נקודתיות יותר בנושא זה. למשל, רשות החדשנות משתפת פעולה עם ארגון המדענים הישראלים בחו”ל, בסיוע לישראלים בחו"ל להשלים פוסט דוקטורט ולהשתלב בחברות הייטק ישראליות.

לסיכום

אין ספק, כי רשות החדשנות היא בין הגורמים החשובים והמשפיעים, “לשמור את המוחות הגדולים בישראל".

מאמרים בנושא

דברו איתנו על טכנולוגיה!

מחשב קוונטי בישראל

נגישות