2024-05-04 10:46

כשטכנולוגיה פוגשת את עולם הבריאות: הכול על מד סוכר רציף

טכנולוגיה ורפואה, הולכי כידוע טוב מאוד ביחד. הדבר נראה היטב בשטח, כאשר בעשורים האחרונים מתווספים לעולם הרפואה עוד ועוד פתרונות טכנולוגיים מתוחכמים. לאבחון, לטיפול, להקלה על החולים ביום יום – אינספור המצאות ושיפורים טכנולוגיים, אשר מקלים להתמודד עם מחלות ולשמור על הבריאות. מד סוכר רציף הוא דוגמה למגמה מתמשכת זו ולפיתוח מודרני שימושי בנושא הסוכרת.

לנטר באופן רציף

במחלת הסוכרת חשוב לדעת מה רמת הגלוקוז בדם. מודדים זאת באמצעות מכשיר ייעודי אשר ידוע בשם גלוקומטר. הבדיקה כרוכה בתהליך ידוע, שבו מוציאים דגימת דם באמצעות דקירת אצבע ומצמידים את האזור הדקור לרכיב פלסטיק חד פעמי מיוחד ("סטיק") אשר מחובר למכשיר המדידה. בתוך זמן קצר מאוד, תתקבל במכשיר תוצאת המדידה. זהו הליך שימושי ונפוץ מאוד. עם זאת, יש לו גם חסרונות – הצורך בדקירה עבור כל בדיקה ובחזרה על כך כמה פעמים ביום מרתיעים (בעיקר ילדים). היקף מדידות נמוך, מצמצם את הבנת המצב ואת היכולת לעקוב אחריו במדויק. באמצעות מד סוכר רציף, ניתן להתגבר על חסרונות הגלוקומטר הרגיל. כיצד זה עובד? חיישן מוחדר מתחת לעור באמצעות מזרק ומכוסה במדבקה מיוחדת. במדבקה מובנה משדר, אשר מסוגל לשדר החוצה את מצב הגלוקוז בדם, באופן רציף. כולל לשדר זאת אל אפליקציה בסמארטפון (לא דרוש מקלט עצמאי בנפרד מהסמארטפון). ניתן להשתמש בשיטה זו למשך זמן רב – אפילו עד 180 יום. את החיישן עצמו מזריקים לגוף במרפאה, אך את המדבקה ניתן להסיר ולמקם מחדש, באופן עצמאי.

יתרונות מד הסוכר הרציף

מד הסוכר הרציף תופס בשנים האחרונות מקום של כבוד, בין שלל האמצעים הטכנולוגיים אשר פותחו לתחום הסוכרת. חסרונותיו מעטים – בעיקר דיוק נמוך יותר. היתרונות הרבים, הם אלה שמקדמים את השימוש בו, כולל:

 

 

  • ניטור רציף – מאחר שהחיבור של אמצעי המדידה אל הגוף הוא רצוף, ניתן לאסוף ממנו נתונים בכל תדירות רצויה. ניתן לעשות זאת אפילו בזמן השינה.
  • הבנה משופרת – יותר נתונים, משמע יותר הבנה וגם הבנה מדויקת במיוחד.
  • לא מפריע לשילוב ביום יום – החיישנים והמדבקות מתוכננים לשילוב בחיי היום יום. הם לא יתנתקו בקלות והם גם עמידים למים.
  • מקדם איזון בסוכר – מד הסוכר הרציף מסייע לזהות סיבות לתנודות במצב הסוכר בדם ובכך תורם ליכולת לאזן את המצב.
  • אפשרויות רבות על בסיס המידע – החיבור לסמארטפון ולאפליקציה, פותח פתח לאפשרויות רבות, בהתאם למידע שנאסף. התוכנה מסוגלת למשל לספק לחולה התראה, כאשר ערכי הסוכר שלו עולים או יורדים משמעותית.

למי זה מתאים ומתי?

מד הסוכר הרציף עשוי לשמש למדידת סוכר שגרתית, כאמצעי משופר ביחס לשיטה הישנה. אך הוא עשוי להתאים גם למצבים נוספים. למשל כאינדיקטור שימושי, במקרים שבהם משנים את אופן הטיפול במחלה או משנים היבטים משמעותיים עבורה בחיי היום יום. למשל תזונה או פעילות גופנית. במקרים אלה, מד סוכר רציף יעזור לבדוק את השפעת השינוי. חולי סוכרת שאין להם את היכולת לחוש מראש הופעת אירוע היפוגליקמיה, עשויים להיעזר במד גלוקוז מסוג זה. מד הסוכר הרציף שימושי גם במקרים של סוכרת הריונית. עוד נקודה לטובתו, היא שמד הסוכר הרציף כלול בסל הבריאות.

לסיכום

ללא ספק, מד הסוכר הרציף מציג פריצת דרך חשובה ומעניינת. יש להניח שעם הזמן תמשיך המגמה שכבר רואים בשטח, של שיפור מכשירים אלה מבחינות רבות – שיפור הדיוק, הארכת תקופת השימוש, מזעור וכמובן גם הוזלה.

מאמרים בנושא

דברו איתנו על טכנולוגיה!

מחשב קוונטי בישראל

נגישות